Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/e/e/ditisdil.nl/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/e/e/ditisdil.nl/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/e/e/ditisdil.nl/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/e/e/ditisdil.nl/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Waarom we geen spullen meer moeten bezitten - DITISDIL

Waarom we geen spullen meer moeten bezitten

Spullen. Rommel. Dingen waarvan we denken dat we het nodig zijn. Maar ook meer dan dat. Huizen, licht, inrichting of een koelkast bijvoorbeeld. We leven in een maatschappij waarin we alles willen en moeten bezitten. Thomas Rau heeft hier een andere kijk op.

We omringen ons met spullen

Eerder schreef ik al een stukje over spullen. En vooral dat spullen ontzettend vervuilend zijn. We leven in een maatschappij waarin er continue om ons heen de boodschap wordt verkondigd om spullen te kopen. Anders ben je niet goed genoeg, zeggen ze. En als er iets is wat we willen is goed genoeg zijn en erbij horen. En dus ons omringen met spullen. Bij fabrikanten gaat het om zoveel mogelijk verkopen, daar worden zij beter van. Dus wat doe je als je veel wilt verkopen. Dan zorg je ervoor dat je producten zo worden gemaakt dat ze na een tijdje kapot gaan. Kunnen ze nog een keer bij je kopen. Hartstikke handig.

Thomas Rau heeft een andere kijk

Architect en visionair Thomas Rau is het niet eens met de manier waarop wij nu leven. “Guided by future”, luidt zijn motto. We hebben alle tools en kennis in huis om bijvoorbeeld het energieprobleem op te lossen, geeft Thomas aan. Hij zet zich dan ook in voor een circulaire economie. Zo zet de architect bedrijven voor het blok. “Ik wil geen lamp, geef mij licht.” Zijn letterlijke woorden tegen Philips. Geschrokken ging Philips aan de slag. En wist haar lampen zo te optimaliseren dat ze langer mee konden gaan (kennis die bij de maak ooit al aanwezig was, maar niet voldoende geld opleverde). En bovendien ook zo in elkaar zitten, dat ze makkelijk gerepareerd kunnen worden.

Spullen, bezit, mindset, kast, vol, opruimen, duurzaamheid

Op naar een andere mindset

Dat is wat er nodig is, om spaarzaam met onze producten en grondstoffen om te gaan. In plaats van kortstondig geluk, gaan voor kwaliteit. Bezit gaat zijn doel voorbij. Uiteindelijk gaat het erom: wat is je doel en wat heb je écht nodig. Bijvoorbeeld: ik wil me kunnen verplaatsen van A naar B op een fiets. Normaal gesproken zou je dan een fiets kopen en rijd je weg. Maar wat nou als je fiets een lekke band heeft, dan kun je je niet meer verplaatsen. De heren van de Swapfiets begrijpen dit en zorgen ervoor dat je altijd kunt blijven fietsen, zonder gedoe van onderhoud.

In je interieur is dit precies hetzelfde

Hoewel de service economie in de interieurbranche nog niet vanzelfsprekend is, zijn er al wel kleine stapjes te zetten. Welke?
* Ga voor kwaliteit en tijdloos (en nee dat hoeft niet oubollig of saai te zijn)
* Iets nieuws? Scoor het bij de kringloop of een vintagewinkel
* Kijk naar je materiaal, is het herbruikbaar?

Hoe denk jij over spullen? En hoe ga je om met spullen?

Geef een reactie

Schuiven naar boven