Wow, ik was echt helemaal verbaasd toen ik dit hoorde. Ik had werkelijk geen idee gewoon. Maar ergens is het gewoon heel erg logisch. Waar ik het over heb? Het grote courgette geheim. 

Courgettes zijn al heel lang deel van mijn leven. Vroeger vond ik ze hartstikke vies (waarom, no idea). Daarom plantten we ze in de moestuin en verkochten ze vervolgens aan de weg. Mensen vonden ze fantastisch, lekkere dikke knoeperds. Kun je tenminste een goede pan soep van maken, in plaats van die mini’s die in de supermarkt liggen.

Wat ik tot nu toe altijd dacht

Als fervent courgettekweker, was ik altijd heel erg zuinig op de bloemetjes. Tot voor kort wist ik wel dat je de bloemetjes kan eten – en dit een ware delicatesse blijkt te zijn. Er zijn echt een heel aantal top chefs die ze graag op je bord plantten. Toch wilde ik ze nooit plukken. Was ervan overtuigd dat er dan geen courgettes meer aan zouden komen. En ja, dat kan natuurlijk niet. Geen idee of dit trouwens waar is, of dat het iets is dat ik zelf heb bedacht 😉

Courgettes en bloemen op je bord, een ware delicatesse

Maar wat blijkt…

Er is een geheim! Ik was aan het bellen met een vriendin. Kletsend over de plantjes in onze tuin. Even checken hoe het met de baby’s gaat. “Heb jij al veel bloemen?”, vroeg ze me. Ja, inderdaad er groeiden al behoorlijk wat. Meteen vertelde ik haar ook dat ik ze er niet af durfde te plukken. Ondanks dat we het laatst hadden over wild plukken en mijn grote fascinatie hiervoor. Tot ze me iets vertelde. Jildou, wist je dit al: je hebt mannelijke en vrouwelijke bloemen. Wat? Ja bij de mannelijke varianten heb je alleen een stengel met bloem, hier komen dus sowieso geen bloemen aan. En bij de vrouwelijke bloemen ontstaan er dus courgettes. Maar die mannelijke bloemen kun je dus gewoon eten. Wauw! Dat heb ik dus meteen uitgeprobeerd.

courgette, geheim, bord, eten, flower power, interieur, eten, ditisdil, groningen

Recept flower power

– Mannelijke courgettebloemen
– Roomkaas / pesto / hummus / of een ander lekker smeersel
– Peper

Schud de bloem goed uit, was hem niet! En maak hem met de hand dus goed schoon.
Verwijder de stamper
Vul met smeersel
Een beetje peper erop en tadaaa flower power op je bord

NOM! Je kunt ze trouwens ook koken, frituren of drogen. Pinterest staat vol lekker en makkelijke flower power recepten.

En? Kende jij het geheim al? En durf je het aan om het uit te proberen? Hoe serveer jij ze?

Schuiven naar boven