Mijn reis naar een duurzamer leven

Groener vertoeven, dat is waar ik de afgelopen tijd veel mee bezig ben en ik ontzettend belangrijk vind. Logisch, anders was dit blog er nooit geweest, of in ieder geval niet met deze insteek.

Duurzaamheid en een duurzamer leven is echt iets wat me voornamelijk de afgelopen twee jaar erg bezighoud. En nee het is voor mij geen trend, want trends zijn vergankelijk. Voor mij is het pure lifestyle. Maar waar sta ik nu zelf op de duurzaamheidsladder? Ik neem je daarom graag mee in mijn persoonlijke verhaal.

Groen, Vertoeven, Duurzaamheid, Katoenen zakjes, zeep

Alles begint met een verlangen

Alles begint met een diep verlangen. Mijn verlangen en vooral het bewustzijn dat ik kreeg dat we op een ontzettend mooie wereld leven, maar we er eigenlijk zo slecht mee omgaan, is mijn grootste trigger. Ik kan heel erg genieten van de natuur en vooral de schoonheid van de natuur.

Misschien is dit iets dat het boerderijkind in mij naar boven brengt. Opgroeiend middenin de natuur, met bos, dieren en weilanden zit de natuur misschien een beetje verweven in mijn identiteit. Maar om nou te zeggen dat mijn leven tot nu toe zo duurzaam is geweest, eh nee… Zo gooide mijn moeder vroeger altijd de restjes eten weg, dit gaf me jeuk en vond ik destijds echt al niet kunnen. Maar kon ik even daarna op weg zijn naar de Primark om veel te goedkope kleding te scoren en heel veel andere spullen waarvan je denkt: dat gaat me nog wel eens van pas komen en vervolgens achterin de kast belandt.

Mijn prille begin

Toen ik een aantal jaren geleden ontzettend last kreeg van vermoeidheid en buikpijn en met het labeltje PDS naar huis ben gestuurd, heb ik heel veel verschillende soorten therapie geprobeerd. Hierdoor werd ik me stukje bij beetje steeds bewuster van mijzelf, wat goed is voor mij en wat werkelijk belangrijk is in de wereld. Waardoor ik ook meer ben gaan nadenken over de wereld om mij heen en voel ik steeds meer de drang om zo liefdevol als dat mogelijk is hiermee om te gaan. Er zijn zoveel mooie initiatieven en alternatieven tegenwoordig. Maar goed, niets gaat vanzelf en een verandering goed doorvoeren doe je het best met kleine stapjes.

Jonathan Hoxmark

We zijn niet perfect

En zo is het! Het is oké als het een keer even niet lukt. Maar ik weet dat iedere stap één is en iedere stap en keus helpt. Relativeren is een kunst. Maar ik probeer het zoveel mogelijk te doen. Ik doe dat waar mijn hart naar uitgaat en wat past bij mijn waarden. En ja cheaten mag. Het hoort er bij, want het leven is nou eenmaal niet perfect.

Deze stapjes heb ik genomen:

 • vegetarisch eten
 • consumentisme verminderen
 • meubels een tweede leven geven
 • zoveel mogelijk duurzame en tweedehands kleding kopen
 • plastic vermijden waar mogelijk
 • soap bars gebruiken
 • natuurlijke producten
 • veel lezen (binnenkort een boekentips blog)
 • veel luisteren (de podcast het groene hart van is echt een aanrader)
 • veel kijken (docu’s bijvoorbeeld)
 • meer de natuur in

Ik heb mijn eerste stappen gezet, maar kan nog veel meer doen. Er komen namelijk ook veel uitdagingen om de hoek kijken. Wat die zijn? Dat lees je binnenkort. Welke stappen heb jij inmiddels gezet?

Geef een reactie

Schuiven naar boven