Oké vertel, wat is je ideale huis? Ik zit aan tafel bij Anita en Luuk. “We willen heel graag dat het tijdloos is, maar tegelijkertijd ook persoonlijk.” Prachtige combi als je het mij vraagt. Maar hoe realiseer je zoiets en waar moet je in dat geval rekening mee houden? 

Tijdloos betekent in ieder geval dat je er minstens de komende tien jaar nog heel erg blij van wordt. En dat betekent niet alleen de basis van je huis, maar zeker ook de spullen die je erin zet. Laten we eens kijken waar het ingrediëntenlijstje van Anita en Luuk uit bestaat en misschien ook die van jou!

De basis

Alles, ja echt alles begint bij de basis. Zo ben je zelf immers ook begonnen (hah). Oké, die basis dus. Die bestaat over het algemeen uit de grove lijnen en vooral afwerking van je huis. Dat wil zeggen: vloer, muren, plafond, breedte, hoogte, ramen en lichtinval. Belangrijk bij het maken van keuzes op dit gebied is: wat vindt je mooi? Maar misschien ook: waar wordt je over het algemeen altijd blij van? En zelfs: wil ik het snel gaan verkopen en wat wordt door veel mensen mooi gevonden?

Waar gaat je hart sneller van kloppen? Rust, warmte, donker, licht? Maak vervolgens wat dat betreft duurzame keuzes die niet trendgevoelig zijn. Hoe dan ook, ga je voor tijdloos, ga dan voor simpel en niet bijzonder uitgesproken. Dus ook, niet bijzonder aanwezig. Het mag als het ware opgaan in de ruimte. Dat is net als bij designmeubels. Het is niet voor niets dat juist deze items hun tijd overleven. De kracht zit hem in de eenvoud. Laat juist de uitgesproken statements (mocht je daar van houden) terugkomen in de details. Daar kun je makkelijk mee wisselen en spelen.

 Tijdloos: je thuis waar je de komende tien jaar dag in dag uit heel blij van wordt

Vloer

Een vloer is heel bepalend voor de ruimte. Het is immers een behoorlijk groot vlak. Tijdloze en ‘veilige’ keuzes zijn in die zin een lichte vloer. En of je dan gaat voor een hout(look), beton of een andere egale vloer. Kies voor een lichte tint. Dit zorgt er altijd voor dat je ruimte groot en licht aanvoelt. Plus, niet geheel onbelangrijk, de vloer heeft over het algemeen een leuk prijskaartje en verander je daarom liever niet graag.

tijdloos, interieur, interieurontwerp, interieuradvies, materialen, duurzaam, Groningen, basic

Muren

Met de muren kun je in die zin alweer iets meer uitpakken. Een pot verf en kwast is relatief goedkoop en je hebt snel resultaat. De afwerking van de muren is weer een andere kwestie. Hiermee bedoel ik: is het gestuct, van steen, hout of heb je een behang? Wat het ook is, kies in eerste instantie voor een gelijke afwerking. En denk dan ook meteen goed na over plinten en sierlijsten. Wat past er bij je huis en bij wat je wilt? Hoe dan ook, hier geldt net als bij de vloer: ga voor standaard. Tenzij je natuurlijk een fantastisch oud herenhuis hebt vol details van zichzelf.

tijdloos, interieur, interieurontwerp, interieuradvies, materialen, duurzaam, Groningen, basic

Raambekleding

Ook zo’n geval, leuke investering. Nu zou je voor roze gordijnen kunnen gaan, alleen is de kans dan heel groot dat je na een jaar toch denkt: hmmm misschien toch niet zo leuk meer. Wil je echt voor langere tijd genieten, kies dan ook hier voor meer basic. Vooral wat kleur betreft, blijf binnen een naturel spectrum: wit, grijs, beige of bruin en houd het egaal. Je kunt best kiezen voor een klein detail in de structuur bijvoorbeeld, maar houd het subtiel.

Hoe dan ook: alles met grote vlakken en grote prijskaartjes: houd het simpel! En ga voor kwaliteit, zodat je er ook echt minstens 10 jaar van kunt genieten. Voor de rest, maak fijne statements als je daar van houdt. Met een kleur op de muur, een bijzonder schilderij of misschien een opgezette pauw naast je bank?  Ik ben benieuwd, wat voor keuzes maak jij? 

Schuiven naar boven