simpel, interieur, saai, kracht, warm

5 tips: creëer een duurzaam interieur

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning te verduurzamen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar het brengt ook tal van andere voordelen met zich mee. Zo kun je namelijk verschillende subsidies krijgen en bovendien is het bevorderend voor het wooncomfort. Er wordt gekozen voor zonnepanelen, een goede isolatie of een warmtepomp, maar denk je ook aan de binnenkant van je huis? Ook met betrekking tot het interieur is het belangrijk om duurzame keuzes te maken. Kies bijvoorbeeld voor meubels die erg lang mee zullen gaan en milieuvriendelijk zijn gemaakt. Met deze tips, is jouw woning binnen no-time duurzaam.

De basis van het interieur

Allereerst is het goed om na te denken over de basis van jouw interieur; de vloer en de wanden. Sommige soorten verf blijven bijvoorbeeld stoffen afgegeven, die het huis zullen vervuilen. Het is daarom wijsheid om te kiezen voor duurzame vloeren en wanden. Denk bijvoorbeeld aan handgemaakte verf of een vloer van marmoleum. Deze laatste genoemde bestaat alleen uit natuurlijke materialen en gaat net zolang mee als een goede houten vloer.

Ga voor groen

Daarnaast mogen planten ook zeker niet ontbreken in jouw interieur. Het zijn namelijk niet alleen sfeermakers, maar ze zuiveren ook de lucht. Dit heeft weer een positief effect op hoe je je dagelijks voelt. Kies daarom voor verschillende planten en zet ze verspreid door de hele ruimte of gebruik een grote plant als roomdivider, je kunt er van alles mee.

Bewuste keuzes

Ook is het goed om bewuste keuzes te maken. Ga dus niet mee met de trends en voorkom dat je koopt in een opwelling. Ga bij jezelf na of je dat interieuritem echt nodig hebt, bedenk of het echt bij jouw woonstijl past en vraag je af of je er lang plezier aan zal gaan beleven. Door hier over na te denken voorkom je dat je een miskoop doet, maar je creëert wel een duurzaam interieur.

Kies voor upcycling

Ben je uitgekeken op die ene kast die al een hele tijd in de woonkamer staat? Kies er dan voor om jouw meubelstuk te upcyclen. Geef die kast andere deurknoppen, voorzie een stoel van een nieuw uiterlijk door een andere stof of geef een tafel een ander kleurtje. De mogelijkheden zijn eindeloos en op deze manier geef je jouw interieur op een eenvoudige manier een nieuwe look. Natuurlijk kun je ook naar de kringloop gaan om daar leuke meubels op te doen. Probeer ook hier op een andere manier naar de meubelstukken te kijken en maak er een leuk do it yourself project van.

Designobjecten

Wil je toch echt nieuwe meubels aanschaffen, dan is het vaak slim om voor enkele designobjecten te kiezen. Goedkoop is uiteindelijk vaak duurkoop. Bedenk van te voren welke meubelstukken lang mee moeten gaan en waarom ze jou na verloop van tijd niet zullen gaan vervelen. Hierdoor weet je dat je kwaliteit koopt en dat de waarde behouden blijft.

Dit gastblog is geschreven doorWonen in de regio

Geef een reactie

Schuiven naar boven