Hoe kan ik mijn huurhuis verduurzamen?

Met je eigen stek kun je al je keuzes zelf maken, van isolatie tot dak en zonnepanelen. In een huurhuis is dit toch anders. Zelf heb ik ook een fijn huurhuisje, dat ik graag zo duurzaam mogelijk maak. Wat voor opties heb ik dan? En wat kan ik juist wel gaan doen?

Let’s heat it up!

Ik verbruik ongemerkt nog behoorlijk veel warmte en energie. Energie die ik stiekem niet eens nodig ben en waarvan ik niet eens wist dat ik het gebruikte. Tijd voor concrete acties:

Check je verwarming
Hoe hoog staat hij? Hij kan best een tikkeltje teruggeschroefd worden, scheelt al behoorlijk. Trek gewoon een iets dikkere trui aan in de winter en kruip onder een heerlijk dekentje (en nee ik zeg niet dat je als een ijskonijn moet zitten bibberen onder dat kleedje, maar gewoon een tandje minder).

Gebruik radiatorfolie
Wat? Ja die radiatoren in je huis die discrimineren niet. Oftewel ze voorzien zowel je kamer als de wanden van een portie warmte. Zonde natuurlijk, die muren hoeven niet verwarmd te worden. En de folie haal je gewoon bij de bouwmarkt, easy peasy.

Hé open kont!
Ja dit kregen wij vroeger altijd te horen als we de deur niet achter ons dicht deden, irritant vond ik dat toen. “We stoken niet voor de hele buurt”, kwam er nog achteraan. En ja, m’n ouders hadden wel gewoon een heel goed punt. Want je verbruikt zoveel minder als je per ruimte stookt.

Doe die gordijntjes dicht
Door je gordijnen ’s avonds en ’s nachts dicht te houden (of als je overdag niet thuis bent bijvoorbeeld), houd je de warmte makkelijker binnen. En hoewel mooie lange gordijnen heel mooi zijn, is het niet zo goed voor de energierekening. Als je je radiator aan hebt en je gordijnen dicht hebt hangen voor de radiator gaat de warmte juist tussen het raam en het gordijn zitten en moet de radiator extra zijn best doen om je huis te verwarmen.

Enkel glas?
Ook dan kun je zeker nog veel winnen door passende gordijnen te nemen die isoleren. Plisségordijnen kunnen het effect van dubbel glas zelfs behalen. Al helemaal als je gaat voor varianten met aluminiumcoating. En helemaal top: je kunt tegenwoordig bijna overal wel plisségordijnen verkrijgen.

lamp, led, interieur, huurhuis, verduurzamen

Nog een paar open deuren

Nee die moet je juist dicht doen zei je net. Klopt. Maar hierbij nog even een aantal andere open deuren. Praktische tips die bijna iedereen kent, maar altijd goed is om nog even te benoemen.

  • Vervang je lampen door LED
  • Kijk naar sluipverbruikers en apparaten die in standby stand staan
  • Ga voor groene stroom

Wat doe jij om je huurhuis te verduurzamen? Laat het hieronder weten! En benieuwd hoe je je woonkamer duurzamer kunt inrichten? Dat lees je hier.

Geef een reactie

Schuiven naar boven