Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/e/e/ditisdil.nl/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/e/e/ditisdil.nl/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/e/e/ditisdil.nl/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/e/e/ditisdil.nl/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 NAJAAR \\ Tijd om je huis en leven Smûk te maken - DITISDIL

NAJAAR \\ Tijd om je huis en leven Smûk te maken

Kletsnat – voor de derde keer die dag – doe ik een goede poging de voordeur open te maken. Heerlijk, weer lekker thuis. Tijd om mezelf te omringen met droogte en warmte. Het is één van de eerste gure en vooral natte septemberdagen tot nu toe – het najaar lonkt. Maar eerlijk, stiekem kijk ik er naar uit. Ieder seizoen heeft zo zijn charme. Zo ook het najaar met z’n pompoenen, kaarsjes, een gebreid vest en jezelf nestelen in een warme deken op de bank, lekker smûk.

Smûk wat?

Ik hoor je denken, waar heeft ze het over? Smûk [spreek uit: smoek], gek woord. Klopt, maar wel een hele mooie en de betekenis is misschien nog wel mooier. De Friezen onder ons begrijpen het meteen. En begrijpen ook dat het nogal lastig is om een volledige definitie onder woorden te brengen. Een behaaglijk gevoel, knus, gezellig, warm, eenvoudig en samen vormt een goede poging. Misschien kan Wimke Tolsma het nog wel het beste uitleggen. Ze verzamelt ze namelijk! Op haar blog én inmiddels ook gebundeld in haar boek Smûk. Bladzijden vol inspiratie, recepten, zelfmakers, prachtige foto’s en ideeën die je meteen een smûk gevoel geven.

Mijn ultieme verzameling

Het zijn juist de kleine geluksmomenten die het maken. Mijn hele leven heb ook ik er al heel wat mogen verzamelen, hier een paar op een rijtje om te blijven koesteren:

 • sterren kijken
 • jezelf omringen met kaarsjes
 • met z’n allen voor de open haard liggen en doppinda’s eten
 • plantjes zaaien en stekken
 • vers gemaakte taart van bessen uit eigen tuin
 • bladeren zoeken en deze drogen
 • buiten koken in een heksenketel
 • tekenen en knutselen (fröbelen)
 • een potje fierljeppen bewonderen
 • marshmallows smelten
 • plaatjes draaien op de ouderwetse LP-speler
 • zelfgemaakte soep
 • fietstochten door bossen en langs water
 • op het strand uitwaaien
 • schaatstochten en een pitstop voor koek en zopie
 • kamperen op een vlot

*Alle onderstreepte momenten vind je ook terug in het boek van Wimke, soms een recept, de andere keer een leuke zelfmaker.

Het optimale uit ieder seizoen

Ieder seizoen zijn charme. Een ultiem koude winterdag met een stralend zonnetje, frisse lentebloeiers, zwoele zomers en prachtige herfstkleuren aan de bomen. Ik heb geen favoriet en geniet van ieder seizoen. Ultiem blij word ik van het handige overzicht van Wimke. Haar boek is heel fijn en overzichtelijk ingedeeld per seizoen. Zo kun je op ieder moment aan de slag met de producten passend bij de tijd van het jaar. Van adventskalender en vlierbloesemlimonade tot een gehaakte zomertas en een zelfgemaakte betonnen kandelaar.

Van Smûk naar Hygge

Opgroeiend in Friesland heb ik een behoorlijke portie smûk meegekregen. Zonder al te veel poespas, gewoon gezellig samen, met een stukje vers gemaakte cake en een kop thee. Door het bos wandelen en ’s avonds naar een wedstrijdje fierljeppen. En nu? Nu verzamel ik ze nog steeds gretig en vind ik er ook steeds meer in Denemarken. De plek waar mijn ouders tegenwoordig hun thuis hebben gevonden en ik regelmatig te vinden ben. Voortaan dus een leuke mix tussen smûk en hygge, wat nagenoeg op hetzelfde neerkomt. Kan niet beter! Of zoals Wimke zegt: “Friesland wordt ook wel het Scandinavië van Nederland genoemd, vanwege de rust, ruimte en het water.” Perfect match dus.

smuk, eenvoudig, gezellig, interieur, zelfmaken, seizoen, diy, inspiratie

Voeg zelf een snufje smûk toe

Het fijne van deze eenvoudige en gezellige geluksmomentjes is dat je het heel makkelijk toevoegt aan je eigen leven. Bak eens een lekkere taart, neem de tijd om zelf iets in elkaar te knutselen, pak d’r een fijn kleedje bij, muziekje op de achtergrond en vooral: doe het samen. Het is zoveel leuker om samen momenten te creëren, die je kunt blijven delen en koesteren. Dat is uiteindelijk waar ik zelf écht heel blij en gelukkig van word.

Denk je: ja ik kan wel wat smûk gebruiken! En kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Blader dan door het boek van Wimke, kies je seizoen en aan de slag maar! En het leuke is, iedereen kan het en je hoeft nauwelijks ingewikkelde dingen aan te schaffen. Yes! Je koopt het boek hier voor maar €17,95.

Wat zijn jouw ultieme smûke momenten?

Geef een reactie

Schuiven naar boven