zaaien, kweken, stappenplan, plantjes, groente, kruiden, zon, moestuin, plantenliefde

Plantenliefde | Zo begin je je eigen moestuin (binnen of buiten)

Oaah plantjes en ik, match made in heaven. De liefde spat er vanaf. Oké spoiler: net als in ’t gewone grote mensenleven is niet iedere relatie houdbaar en wederzijds haha. Maar dan nemen we gewoon afscheid en beginnen we lekker opnieuw 😉 Goed, sinds afgelopen september heb ik een heus stadstuintje, jiehoe. Waar ik vorig jaar al begonnen was met het zaaien van basilicum, cherrytomaatjes en pepers in mijn binnenkas, pak ik het nu ietsje grootser aan en gaan we ook naar buiten. Maar ja hoe doe je dat nou zo’n relatie starten met plantjes? Deze stappen heb ik gezet naar mijn mini-moestuin.

Zaaien, alles behalve saai

Oké, allereerst de ingrediënten:

  • zaadjes van je favoriete groente, fruit en kruiden ( ik heb: cherrytomtaatjes, paprika, pepers, basilicum, koriander, peterselie, courgettes, rucola en kropsla).
  • potgrond
  • eierdoosjes of kleine potjes
  • een zonnige plek
  • mini-kas of wat plastic zakjes
  • water
  • liefde (heul belangrijk)

Ik heb een aantal zaadjes besteld bij dezaden.nl, een aantal van vorig jaar gepakt en voor de cherrytomaatjes en pepers heb ik ze gewoon uit een tomaatje en peper gehaald. Nog leuker! Voor die laatsten: haal ze eruit, en laat vooral de cherrytomaatjes een nachtje drogen op wc-papier (heb je nu toch genoeg!). Die kun je de volgende dag eventueel met een klein laagje wc-papier zo planten.

zaaien, kweken, stappenplan, plantjes, groente, kruiden, zon, moestuin, plantenliefde

Stappenplan moestuin:

  1. Vul de potjes of eierdoosjes met potgrond en druk de zaadjes er een beetje in, ze hoeven niet heel diep. Dan komen ze eerder omhoog! Bedek met de aarde en geef ze water. Zet ze neer op een zonnige plek binnen. Bij mij is dat de vensterbank op mijn slaapkamer annex werkkamer. Die is gelegen op het zuiden en vangt hierdoor de hele dag zon. Vinden ze lekker!

2. Zet de plantjes in potjes op een schaaltje of bordje, ik heb hiervoor plantenschaaltjes en oude borden gebruikt. Zo voorkom je dat het een megakliederboel wordt als je ze water geeft.

3. Aangezien ik niet zo’n super de luxe mini-kas heb, heb ik er zelf een gemaakt. Super makkelijk. Pak een boterhamzakje, knip hem door en doe het na het watergeven over het potje. Ik maakte het de eerste dagen nog met een elastiekje vast zodat je een maximaal broeikaseffect krijgt. Het water verdampt en vormt druppels aan het plastic, wat vervolgens weer op de aarde valt en zichzelf dus water geeft, oh yeah. Hierdoor blijft het vochtig en warm, waardoor de zaadjes sneller gaan kiemen. Het is wel goed om zo nu en dan even te luchten, anders vinden schimmels het namelijk ook fantastisch om lekker te gaan groeien. En dat wil je nou liever niet natuurlijk.

4. Komt er na een tijdje het eerste groen naar boven? Yes! Dan haal ik het plastic er volledig af zodat de plantjes goed kunnen groeien. Blijf tussendoor voldoende water en liefde geven. Ohja en heb geduld! De een gaat sneller dan de ander 😉

5. Zijn de plantjes op een gegeven moment al behoorlijk gegroeid? Kijk dan of ze misschien al geschikt zijn voor in de tuin, of dat je ze eerst nog een grotere pot geeft. Mijn courgettes groeiden bijvoorbeeld als kool, dus die mochten naar buiten. De tomaatjes heb ik eerst een grotere pot gegeven, zodat ze de kans krijgen om echt nog groter te groeien en sterker te worden.

Naar buiten of grotere pot?

Kijk vooral naar de plant, zijn het stevige grote planten dan kunnen ze prima naar buiten. Zijn ze juist nog een beetje teer en fragiel, laat ze dan eerst nog even verder uitdijen binnen in een grotere pot.

Buitenplannen

Voordat je de plantjes buiten een plekje geeft in je moestuin, maak dan van te voren een goed plan. Wat zet ik waar neer? Hoeveel ruimte en zon heeft een plant nodig? Groeit hij breeduit of juist de hoogte in? Heeft ‘ie extra ondersteuning nodig of redt ‘ie het prima zo. Dan kun je je tuin optimaal benutten en haal je het maximale uit je plantjes. Heb je nou geen mega tuin, zoals ik, dan kun je ook prima van alles in grote potten laten groeien. No problemo! En ja zelfs binnen of op je balkon kun je prima van alles laten groeien. Vooral kruiden is dan een aanrader.

Ga jij ook aan de slag met je moestuin? Leuk! Laat me vooral weten hoe het gaat en of jij ook nog een masterlijke tip hebt voor je tuin.

Geef een reactie

Schuiven naar boven