Wat is keramiek en wat zijn de voordelen?

Keramiek, bijna iedereen heeft het wel in huis, maar wat is het eigenlijk? Keramiek is vooral een containerbegrip. Velen kennen porselein en aardewerk wel, maar wist je dat glas en diamant stiekem ook onder keramiek valt? Ik in ieder geval niet.

Even met termen strooien

Tegenwoordig is keramiek echt hot, je ziet het overal in de bladen en winkels staan er vol mee. Maar wat is keramiek? Keramiek bestaat in beginsel uit twee elementen. Eén daarvan is non-metallisch en de ander metallisch (metaal) of non-metalisch. Keramiek ontstaat als je deze twee materialen verhit of onder druk brengt. Keramiek kent zijn oorsprong overigens bij de Oude Grieken. Zij gebruikten de term ‘Keramos’ om een aardewerken drinkvat te beschrijven. En, niet geheel onbelangrijk, het is puur natuur van klei.

keramiek, kopjes, natuurlijk, materiaal

Soorten keramiek

Om je even een idee te geven wat er zoal onder keramiek wordt verstaan, hier even een aantal soorten op een rijtje: aardewerk en porselein – denk aan (toilet)potten, servies, je terracotta pot in de vensterbank maar ook bijvoorbeeld bakstenen en tegels, zoals het pracht exemplaar hieronder. Tegenwoordig heb je zelfs keramische keukenwerkbladen.

keramiek, tegels, natuurlijk, materiaal

Voordelen en nadelen

Ieder z’n ding, zo heeft keramiek ontzettend veel voordelen, maar ook een aantal nadelen. Allereerst de voordelen:
* hittebestendig
* kras- en slijtvast
* natuurlijk materiaal
* sterk
* lange levensduur
* kan goed gerecycled worden
Helaas is keramiek niet beweegbaar/plastisch. Het kan hierdoor ook snel breken als er bijvoorbeeld scheurtjes in komen. Maar de nadelen wegen absoluut niet op tegen de voordelen.

Binnenkort ga ik op zoek naar een aantal toffe ontwerpers en vertel hun verhaal. Word jij ook zo blij van keramiek? En wat voor keramiek heb jij in huis staan?

2 gedachten over “Wat is keramiek en wat zijn de voordelen?

  1. Ik word heel blij van zo’n tegelwand. Het is dus mogelijk om zelf wat te ontwerpen. Ik wil het ook graag zelf maken. Heb je tips voor een cursus en waar mogelijkheden zijn om vervolgens van gereedschap en ovens gebruik te maken?

    1. Hi Hilde! Ja ik word er zelf ook heel blij van. En nog leuker om het zelf te maken. Ik heb dit zelf nog nooit gedaan, dus heb ook niet direct tips voor je. Maar wellicht zit er in de buurt een pottenbakker of keramiekstudio die je eens zou kunnen vragen. Ik ben benieuwd! Heel veel plezier. Groetjes Jildou

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven