Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/e/e/ditisdil.nl/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/e/e/ditisdil.nl/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/e/e/ditisdil.nl/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/e/e/ditisdil.nl/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Wat is keramiek en wat zijn de voordelen? - DITISDIL

Wat is keramiek en wat zijn de voordelen?

Keramiek, bijna iedereen heeft het wel in huis, maar wat is het eigenlijk? Keramiek is vooral een containerbegrip. Velen kennen porselein en aardewerk wel, maar wist je dat glas en diamant stiekem ook onder keramiek valt? Ik in ieder geval niet.

Even met termen strooien

Tegenwoordig is keramiek echt hot, je ziet het overal in de bladen en winkels staan er vol mee. Maar wat is keramiek? Keramiek bestaat in beginsel uit twee elementen. Eén daarvan is non-metallisch en de ander metallisch (metaal) of non-metalisch. Keramiek ontstaat als je deze twee materialen verhit of onder druk brengt. Keramiek kent zijn oorsprong overigens bij de Oude Grieken. Zij gebruikten de term ‘Keramos’ om een aardewerken drinkvat te beschrijven. En, niet geheel onbelangrijk, het is puur natuur van klei.

keramiek, kopjes, natuurlijk, materiaal

Soorten keramiek

Om je even een idee te geven wat er zoal onder keramiek wordt verstaan, hier even een aantal soorten op een rijtje: aardewerk en porselein – denk aan (toilet)potten, servies, je terracotta pot in de vensterbank maar ook bijvoorbeeld bakstenen en tegels, zoals het pracht exemplaar hieronder. Tegenwoordig heb je zelfs keramische keukenwerkbladen.

keramiek, tegels, natuurlijk, materiaal

Voordelen en nadelen

Ieder z’n ding, zo heeft keramiek ontzettend veel voordelen, maar ook een aantal nadelen. Allereerst de voordelen:
* hittebestendig
* kras- en slijtvast
* natuurlijk materiaal
* sterk
* lange levensduur
* kan goed gerecycled worden
Helaas is keramiek niet beweegbaar/plastisch. Het kan hierdoor ook snel breken als er bijvoorbeeld scheurtjes in komen. Maar de nadelen wegen absoluut niet op tegen de voordelen.

Binnenkort ga ik op zoek naar een aantal toffe ontwerpers en vertel hun verhaal. Word jij ook zo blij van keramiek? En wat voor keramiek heb jij in huis staan?

Geef een reactie

Schuiven naar boven