Banksy, kunst, streetart, lessen, groen vertoeven, impact, positief, liefdevol

Zo waar! Dit leert Banksy mij

Zijn we gevangenen van het kapitalisme? Neemt industrie onze natuurlijke omgeving over? Protesteert Banksy tegen de illegale luipaard handel? Zijn we tegenwoordig allemaal gewoon een nummertje? 

Ik loop in het Moco Museum en sta plots oog in oog met deze luipaard. Zojuist ontsnapt uit de barcode wagen. De blik in zijn ogen spreekt boekdelen. Indrukwekkend vind ik het. Net als al het werk van Banksy. En niet alleen het resultaat, in zijn gehele werkwijze schuilt een diepe betekenis en kracht. Al jaren ben ik groot fan van deze mysterieuze kunstenaar, die plots overal en nergens zijn stempel achterlaat. Anoniem. Wat de betekenis en de kracht van zijn boodschap nog sterker maakt. Banksy geeft je stof tot nadenken. Maakt een statement, geeft je net even een ander perspectief op de werkelijkheid. En dit alles met kunst.

De boodschap van de luipaard

Waar zijn we nou eigenlijk mee bezig? Een van de eerste gedachtes die door mijn hoofd spookt. Ik snap het werkelijk niet. Macht. Kapitalisme. Consumentisme. Alsof we al het moois kapot maken. Alles wat oorspronkelijk een thuis had. Een soort macht voelen om boven iets anders te staan. Het is echt een naar gevoel. En meteen voor mij ook dé reden om zelf mijn steentje bij te dragen. Een positieve swing eraan te geven. Zelf te doen wat ik kan, hoe klein het ook mag zijn. Want ik heb een keus. Een andere afslag en niet blindelings de menigte te volgen. En mezelf niet vol afschuw aankijken als ’t een keertje niet lukt.

Schijn bedriegt

Iets verderop zag ik dit schilderij. Vredelievend tafereel zou je zeggen. Twee mooie koeien die lekker lopen te grazen in de wei. Maar hoe vredelievend is het als je weet waarom ze daar lopen. Hoewel iedereen (stiekem) de reden heus wel kent, relateren we deze beestjes niet aan de steaks die ’s avonds op ons bord liggen. Banksy laat ons met zijn kunstwerk rechtstreeks op de koe de rauwe realiteit onder ogen komen.

Banksy, kunst, streetart, lessen, groen vertoeven, impact, positief, liefdevol

We hebben een keuze

Echt waar! Iedere beslissing die we maken heeft invloed. Kan een verschil maken. Waar ik kan probeer ik zoveel mogelijk keuzes te maken die een positieve impact hebben op onze wereld en samenleving. Laten we handelen vanuit liefde in plaats van gemak of dingen doen omdat anderen ze doen, we het idee hebben dat het van ons verwacht wordt. Net als dit meiske op de foto. En weet je wat, het is nog leuk ook. Mooi en het hoeft ook zeker niet veel geld te kosten. Kijk maar naar Banksy. Prachtige kunstwerken die een positieve bijdrage leveren! Inspirerend.

Wat leer jij van Banksy? Meer kunstwerken van Banksy aanschouwen? Neem een kijkje in het Moco Museum of volg Banksy via Instagram.

Geef een reactie

Schuiven naar boven