Verf, huis, duurzaam, interieur

Een duurzaam basisinterieur? Dat doe je met deze materialen.

Interieur is over het algemeen niet hetgeen waar je meteen aan denkt bij duurzaamheid. De zonnepanelen, warmtepompen en isolatiematerialen vliegen in je hoofd waarschijnlijk al voorbij. Gelukkig kun je veel meer doen aan Groen Vertoeven dan alleen de buitenkant. Ik hoor je denken; maareh hoe doe ik dat dan, groen inrichten? I got you! Daarom heb ik er een aantal op een rijtje gezet. Laten we beginnen met de basiselementen van een interieur; de vloer, wanden en raambekleding.

Doe mij maar een groene vloer

Just kidding. Hoewel een groene vloer soms best een verrassende keus kan zijn, is een groene vloer over het algemeen net iets te heftig. Maar wat nou als ik zeg een robuuste houten vloer met FSC keurmerk, dat klinkt al een stuk aangenamer of niet én net zo groen. Een andere optie is natuursteen. Juist een ontzettende open deur (of vloer), maar wel een mooie. Het is puur natuur, geeft een chique uitstraling aan je stek, is goed schoon te maken en bijna niet kapot te krijgen. Mocht natuursteen toch net iets te kil zijn, wat denk je dan van kurk? Wacht kurk, dat is toch om mijn wijnfles te sluiten? Ja, ook! Tegenwoordig heb je ontzettend mooie vloeren van kurk en je kunt er zelfs muren mee behangen. Ook kurk is een natuurproduct, het is bovendien geluiddempend en is lekker warm aan je voetjes. Er zijn zelfs toffe waterafstotende tegels speciaal voor in de badkamer. Naast kurk kun je ook nog kiezen voor linoleum of marmoleum, gemaakt van natuurlijk rubber. Echt dit is één van mijn nieuwe liefdes. Forbo heeft een uitgebreide collectie, met een betonlook, natuursteenlook en zelfs hout is mogelijk. Daarnaast zijn marmoleum en de vloerverwarming ook nog eens dikke vrienden.

bamboe, interieur, duurzaam, sterk

Een bamboebos op je muur?

Leuk toch? En dan met een panda als huisdier die je bos een beetje bijwerkt. Bamboe is één van de snelst groeiende houtsoorten en daarmee een milieuvriendelijke variant om te verwerken. In bijvoorbeeld een behangetje en ja dat kan ook heus met een ander printje. Of je kiest er voor om gerecycled papier op je muur te plakken. De meeste gewone behangen kun je beter vermijden, die bevatten PVC of vinyl, waarin veelal chemische stoffen en gezondheids- en milieuaantasters zitten. Ieeuw.

Een nieuw kleurtje

Soms ben je gewoon toe aan iets nieuws. Met een nieuwe kleurtje op de wanden creëer je snel een nieuwe look and feel. Maar goed om nou te zeggen dat verf nou zo fantastisch is voor je gezondheid en het milieu, neuh. Maar ook daar heeft Moeder Aarde iets op gevonden. Verf op waterbasis, natuurlijk pigment en als bindmiddel gerecycled sloophout. En ook nog eens in iedere gewenste kleur te krijgen, bijvoorbeeld bij de Nederlandse fabrikant Fairf (en nee ik krijg geen geld voor deze ode).

gordijn, interieur, stof

Dag buren, ik trek m’n biologische gordijntjes dicht

Een beetje privacy zo nu en dan is wel zo fijn. Maar welke trek je nou met een goed gevoel dicht? Ook hier geldt de stelregel; ga voor natuurlijk. Jaloezieën of shutters van FSC-hout en mooie lange hangende varianten van biologisch katoen of linnen. En nog een extra win-win: ze werken nog energiebesparend ook. In de winter houden ze je huis lekker warm en in de zomer juist lekker koel.

Met deze duurzame tips voor een groene basis in je interieur op zak, kun je meteen aan de slag. Wat voor materialen gebruik jij in je interieur?

Nog meer duurzame tips lezen? Lees dan hier 10 praktische tips.

Geef een reactie

Schuiven naar boven