tweedehands, interieur, interieuradvies, interieurontwerp, niet nieuw, opknappen, Groningen, styling, interieurinspiratie

Indianen van nu over de wereld van morgen. 3 lessen die je in je huis kunt toepassen

Geboeid zit ik te lezen, ik kan bijna niet meer stoppen. De afgelopen jaren heb ik veel geleerd en gelezen over duurzaamheid, hoe we voor onze aarde, onszelf en de toekomst zorgen of niet zorgen. En nu, nu valt het plots allemaal samen. Al mijn principes, mijn denk- en zienswijze. Ik snap ‘m.

Ik lees het boek Veerkracht van Serv Wiemers over Indianen van nu over de wereld van morgen. Serv is de afgelopen jaren in meer dan 30 reservaten geweest en vertelt hun verhaal. Van toen, nu en morgen. Hoewel ze jaren (lees honderden jaren) en nu nog steeds, als dom, barbaars en niet beschaafd werden bestempeld is het exact die prachtige levensvisie waar we allemaal iets van kunnen en moeten leren. “Inheemse volken zijn lang gezien als probleem, nu de aarde eraan gaat zijn we nodig.”

Dit zijn de 5 lessen die ik tot nu toe heb geleerd:

1. Kies voor liefde

Voor elke keus die je maakt. Of het nu is hoe je de mensen om je heen behandeld, jezelf, maar ook je voedsel, huis, tuin en alles wat daar in staat of groeit.

tweedehands, interieur, interieuradvies, interieurontwerp, niet nieuw, opknappen, Groningen, styling, interieurinspiratie

2. Kijk vooruit – wees niet egoïstisch

De Indianen kijken vooruit naar maar liefst de komende zeven jaren. “Daar moeten we voor zorgen, bij de keuzes die we nu maken.” Denk dus na over de keuzes die je maakt en wat voor impact dat dit heeft op jou, maar zeker op de komende zeven generatie (of anders alleen al voor de eerstvolgende generatie). “Neem nou kernenergie. Kijk wat er is gebeurd in Fukushima. Het duurt eeuwen om de schade weer teniet te doen. We zorgen niet goed voor ons eigen huis.”

3. Zorg en leef in balans

Zorg voor datgene wat je hebt. Als ik het toespits op je eigen thuis en interieur betekent dat bijvoorbeeld dingen als knap die ene stoel of bank op in plaats van hem te vervangen door een nieuwe item. Zorg ervoor dat je huis niet vervalt en leef in balans. Dus denk hier bijvoorbeeld aan isolatie en zonne-energie.

Dit zijn de drie basislessen die ik tot nu toe heb geleerd en die je vrijwel meteen kunt toepassen op je eigen leven, maar ook zeker in je eigen huis. Benieuwd wat de indianen ons nog meer te leren hebben, lees dan het boek van Serv Wiemers: Veerkracht te koop via Bol, maar nog leuker: koop ‘m of bestel hem bij je lokale boekenwinkel. 

* Dit is puur vanuit enthousiasme geschreven en geenszins een vorm van reclame waar ik zelf geld mee verdien. 

Geef een reactie

Schuiven naar boven