indianen, levenslessen, levensvisie, tweedehands, interieur, interieuradvies, interieurontwerp, niet nieuw, opknappen, Groningen, styling, interieurinspiratie

5 redenen om niet voor nieuw te kiezen

5 redenen om niet voor nieuw te kiezen

Aaah het schuurt en kraakt in mijn hoofd. Het voelt niet goed, het klopt niet. Ik merk het aan alles. Ik stel dingen uit, schuif ze op de lange baan en denk: “oooh kan dan ook nog wel”. Ja juist bij datgene wat ik zo leuk vind, al dan niet het allerleukste om te doen. Exact met interieurs bezig zijn. Ontwerpen, adviseren en stylen. Dit is niks voor mij. Als ik ga, hoef ik zeker niet om motivatie te zoeken. Hoe het kan? Omdat ik bezig ben met allemaal nieuwe dingen en vooral spullen. 

Continue speuren, bedenken, passen en meten. Met nieuwe spullen. Maar dit gaat heel erg tegen mijn principes in. Ik geloof namelijk niet zo in nieuw, of laat ik het zo zeggen in alles nieuw. En dat schuurt en kraakt. Daarom 5 redenen op een rijtje waarom nieuw helemaal niet nodig is. 

1. Er zijn al genoeg spullen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Gewoon hartstikke waar, niet te ontkennen! Er zijn echt genoeg spullen op deze aardbol, daar hoeven zeker niet nog meer bij. Genoeg spullen om langzamerhand te verzamelen, mixen en matchen tot het jouw thuis is. Sterker nog, de nieuwe spullen in mijn huis zijn op één hand te tellen. En als ik ze al nieuw gekocht heb, doe ik er ook al meer dan 10 jaar mee. 

2. Meteen sfeer in huis

Ook deze valt niet te ontkennen. Als je kunt kiezen tussen nieuw en een tweedehands opgeknapt item en je kijkt naar sfeer, dan is het overduidelijk. De tweedehandse wint met volle overgave. Hij heeft al een leven geleefd, iets te vertellen en zorgt dus meteen voor een goede portie sfeer in huis. 

tweedehands, interieur, interieuradvies, interieurontwerp, niet nieuw, opknappen, Groningen, styling, interieurinspiratie

3. Zelf iets opknappen geeft een goed gevoel

Oh ja. En zijn we stiekem met z’n allen niet continue massaal op zoek naar dat goede gevoel. Iets opknappen of zelf maken geeft je een soort waardering en erkenning. Het zijn jouw bloed, zweet en tranen die daarin verwerkt zitten. En hé, dat geeft toch een veel beter gevoel dan het bloed, zweet en tranen van de machine in die ene fabriek aan de andere kant van de wereld. 😉 

4. Het is leefbaar + goedkoop

Ook beide best fijn, al zeg ik het zelf! Een thuis is om in te leven, toch? Geen showroom, geen woonwinkel of een letterlijke kopie daarvan. Mijn thuis is om in te leven. Dat betekent niet perfect. Maar een omgeving waar ik lekker m’n ding kan doen. Dat betekent: dansen, rennen, knoeien (heel veel knoeien), onhandig dingen laten vallen, lekker eten, drinken, knutselen en met een goed boek op de bank. Zonder al te veel na te denken, gewoon gaan en doen. Tsja, dat is toch even anders als er allemaal nieuwe, dure dingen om je heen staan. Daar moet je wel zuinig op zijn… Plus, niet te vergeten. Een tweedehands item is vaak stukken goedkoper dan een nieuwe variant! Houden we van. 

tweedehands, interieur, interieuradvies, interieurontwerp, niet nieuw, opknappen, Groningen, styling, interieurinspiratie

5. Persoonlijk + ruimte voor je eigen draai

Bij een tweedehands item, laten we even een kastje als voorbeeld nemen, heb je alle ruimte om er je eigen draai aan te geven. Een likje verf, nieuwe pootjes misschien. Of zelf een ander blad maken. Het kan allemaal. En dat, naast dat het gewoon veel leuker is, is ook meteen een stuk persoonlijker. WIN WIN!

En nog even een disclaimer, ik ben zeker niet tegen het kopen van nieuwe dingen. Neem bijvoorbeeld een bank, dat is een behoorlijk bepalend item en is op een gegeven moment gewoon af en op. In dat geval zeg ik, ga voor een nieuwe. Maar wel een variant waar je nog minstens tien jaar plezier van hebt. En het liefst zo duurzaam of zelfs circulair mogelijk gemaakt is. Oké, ik ben benieuwd, hoe sta jij tegenover nieuw vs. tweedehands? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven