Wat te doen met oud zwart goud? Koffiedik in de hoofdrol.

Koffie(dik), heerlijk. Veel mensen starten hun dag met een bakkie. Het is dan ook niet gek dat koffie één van de meest gedronken dranken ter wereld is. Maar wist je dat je zo veel meer kunt met dat bakkie pleur dan het alleen opdrinken?

Thuis dronken wij altijd filterkoffie, niks geen dure espressomachine met versgemalen bonen, maar gewoon uit een filtertje. Later dacht ik, ja onhandig, ik neem wel een Senseo. Maar om nou te zeggen dat dat echt lekkere koffie is, nee. En het is weer een groot apparaat in je huis. Daarom ben ik sinds kort over op de old school variant(en). Ik heb van mijn zusje (een heuse barista) een French press gekregen en kocht zelf een koffiefilterhouder. Met herbruikbaar filter dat je zo vaak kunt gebruiken als je wilt.

Waar het eerder snel een filter of een koffiepad weggooien was, moet ik nu echt het koffiedik weggooien. Dat geeft je stof (of drab) tot nadenken. Is er niet veel meer mogelijk dan alleen weggooien? Jazeker. Hieronder een aantal opties.

koffiedik, koffie, opties, interieur, bak, kopje, filter

1. Composteren maar

Oh lekker, even die open deur intrappen. Koffiedik kan natuurlijk prima op de composthoop of bak, het werkt zelfs mega goed. En ja ook als je nog gewone filters gebruikt, die mogen er ook zo op.

2. Plantenvoeding

Naast het feit dat compost al super goede mest is, kun je koffiedik ook gebruiken zonder dat het eerst compost is geworden. Koffiedik bevat buitengewone meststoffen. Je plantjes en zaadjes houden d’r van. Maar pas op, het maakt de grond ook behoorlijk zuur, dus gebruik niet te veel zwart goud.

3. Insecten en slakken verjagen

Waar je plantjes koffie toejuichen, vinden huisdieren en insecten het helemaal niks. Ze walgen er zelfs van. Dus wil je deze vriendjes niet in je mooi aangelegde tuin, zorg dan voor koffie in je tuin. Win win!

4. Boenen

Ja ook binnenshuis is koffiedik je nieuwe vriend. Door de korrelige structuur werkt het perfect als schuurmiddel tegen dikke vette vlekken. En kun je het bovendien goed gebruiken als preventief middel om je leidingen lekker te laten doorlopen. Doe een beetje koffiedik in het afvoerputje en spoel het goed door. Et voilà.

5. Luchtjes maskeren

In je koelkast is het een regelrechte held. Een beetje op een schaaltje en de knoflook, ui, prei of andere scherpe geurtjes zijn zo gemaskeerd. Dit werkt trouwens ook super goed voor je handen na bijvoorbeeld het snijden van knoflook of ui. Top!

6. Maskertjes

En tot slot; de wellnessmaker. Je kunt er super mooie natuurlijke maskertjes van maken. Doe iets in je haar en warempel glanzende lokken als resultaat. Of gebruik het voor een gezichtsmaskertje met een paar druppels kokosolie, cacao en wat water. Oh je huid gaat zo zacht worden. Let op, ga dit niet doen als je vrij onhandig bent en de badkamer net schoongemaakt hebt. Juist, dan is de badkamer een koffiebom. 😀 En kun je weer door met boenen, maar hé heb je ook meteen iets om mee te boenen 😉

Volgens mij is het duidelijk, niets geen koffieprut, maar zwart goud. Hoe drink jij je bakkie het liefst? En wat doe jij met het goud?

Geef een reactie

Schuiven naar boven