Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/e/e/ditisdil.nl/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/e/e/ditisdil.nl/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/e/e/ditisdil.nl/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/e/e/ditisdil.nl/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Ik houd van soep, behalve die van plastic - DITISDIL

Ik houd van soep, behalve die van plastic

[et_pb_section admin_label=”section”] [et_pb_row admin_label=”row”] [et_pb_column type=”4_4″] [et_pb_text admin_label=”Text”]

Soep, het liefst eet ik het iedere dag. Het is zo lekker verwarmend, die dampende kop voor je neus. Daarnaast ook een dikke groentebom en zo lekker. Ja zelfs in de zomer. Ik houd van bijna iedere soort: stevig, gebonden of een lichte bouillon. Waar ik dan niet zo van houd? Juist de plastic variant. Schrijnend, stekend en pijnlijk vind ik ‘m zelfs. En wat we niet willen, moeten we onzichtbaar zien te maken. Waar zitten de oplossingen? En wat kan ik zelf doen?

Nu denk je misschien, ik zou toch over een groen interieur lezen, in plaats van soep of plastic? Ja klopt. Maar laat plastic nou overal om ons heen zijn en zeker ook veel in je interieur aanwezig zijn. Je interieur is je thuis, je leven. Om dat groen te kunnen maken vind ik dat het soeponderwerp niet vergeten mag worden.

plastic, soep, vervuiling

Laten we hem onzichtbaar maken

Het liefst maken we problemen onzichtbaar, wissen we ze uit. Meestal doen we dat door onze ogen te sluiten, of hop met de kop in ’t zand. Heerlijk, dan zie ik het niet en is het er niet. Het is makkelijk, levert op de korte termijn vele voordelen op, maar wees gewaarschuwd, hij komt als een felle boomerang weer bij je terug. En zo is het ook exact met ons brouwsel in de oceaan. Door het vele plastic in het water, raken dieren verstrikt, zit het in hun maag en gaan ze er aan dood. Dit gegeven zouden we al erg genoeg moeten vinden, maar helaas is het tegendeel waar.

Zo lang het ons niet van dichtbij raakt, maken we een probleem meestal onzichtbaar door de andere kant op te kijken. Maar wat nou als ik zeg, dat recentelijk onderzoek* uitwijst dat er in onze eigen ontlasting per 10 gram zo’n 20 stukjes (micro)plastic te vinden zijn. Afkomstig van in plastic verpakt voedsel of het eten van vis of zeevruchten, ja dan komt ‘ie opeens schrikbarend dichtbij. Hoe ver of dichtbij het probleem ook is, één ding is zeker: actie is nodig om hem daadwerkelijk op te lossen en op die manier onzichtbaar te gaan maken. Onzichtbaar omdat hij er gewoonweg niet meer is.

Plastic, fantastic?

Het is absoluut niet mijn bedoeling om alleen een probleem uit te lichten, want dat lost niets op. En van problemen worden we moedeloos en negatief. En dat is het laatste wat we met z’n allen moeten willen. Gelukkig zijn er al ontzettend goede initiatieven om het probleem terug te dringen. Zo is er gelukkig een deel van het plastic te recyclen. De organisatie Plastic Fantastic heeft een machine ontwikkeld waarmee plastic vermalen wordt, zodat er nieuwe items van gemaakt kunnen worden. Upcyclen wordt het ook wel genoemd. Naast Plastic Fantastic zijn er veel meer organisaties die zich bezighouden met het recyclen en upcyclen van plastic. Dus als je een nieuwe aankoop scoort, bekijk dan eens waar je aanwinst van gemaakt is. Ook bij de IKEA heb je super mooie items, bijvoorbeeld de bank Söderhamn. Lekker comfy zitten op petflessen, jeejh. Of de stoel Odger, gemaakt van gerecycled kunststof en vernieuwbaar hout.

Wat kun je zelf doen aan dit ongewilde soepje?

Goed, plastic recyclen is één ding. Maar helaas is het ook maar een klein ding. Wat het meest effectief is? Gewoonweg verminderen. En daarin hebben grote corporaties als Unilever en Coca-Cola het meeste invloed. Dan zou je kunnen denken: dat wat ik dus extra doe is een drup op een gloeiende plaat. Ja dat is waar, maar het is er wel één en hoe meer mensen hun drupjes laten vallen, hoe meer er bereikt kan worden. Dus kijk zelf eens naar je plastic verbruik en start met het verminderen van plastic. Neem je eigen tassen mee, koop leuke katoenen zakjes om je fruit, groente en brood in te doen. Ga naar de markt en scoor daar je aankopen zonder plastic, kijk of je aankopen in blik of glas verkrijgbaar zijn of koop het groot in. En een hele belangrijke, vermijd wegwerptroep, rietjes, bordjes, bekertjes etc. Er is een heel scala aan mooie en ook nog leuke oplossingen om zelf te minderen met plastic. Binnenkort deel ik meer tips die je meteen zelf kunt toepassen. Wil je alvast inspiratie opdoen? Hier deelde ik al 10 praktische tips.

Wat vindt jij van de plastic soep? Doe je er al iets mee? Of ken je toffe initiatieven? Wil je meer weten over de soep? Dan is de docu op o.a. Netflix, A Plastic Ocean absoluut een aanrader.

*Bron: Rapport Schwabl, P. et al (2018), Assesment of microplastics concentrations in human stool.

[/et_pb_text] [/et_pb_column] [/et_pb_row] [/et_pb_section]

Eén gedachte over “Ik houd van soep, behalve die van plastic

Geef een reactie

Schuiven naar boven