Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/e/e/ditisdil.nl/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/e/e/ditisdil.nl/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/e/e/ditisdil.nl/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/e/e/ditisdil.nl/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Hoppa, praktische tips voor een groene keuken - DITISDIL

Hoppa, praktische tips voor een groene keuken

De keuken, het is tegenwoordig vaak het hart van het huis. Lekkere maaltijden bereiden en ondertussen gezellig aan de klets met vrienden en familie. Tegelijkertijd is de keuken meestal niet één van de groenste plekken in huis.

1. Koken

Ik heb zelf onlangs gevoeld wat de gevolgen van koken op gas zijn. Wonend in Groningen brengt de gevolgen van gas dichterbij dan waar dan ook. Mijn hele bed was aan het shaken. Daarom: kook op inductie. Hoewel inductie dan wel weer bekend staat als een energieslurper, kun je in verhouding heel gericht verwarmen, verlies je stukken minder energie doordat je alleen de onderkant van de pan verwarmt én is schoonmaken super simpel. En is het nog een stuk veiliger koken dan gas. Bonustip: bespaar water en energie: kook met een deksel, gaat nog sneller ook!

2. Water

Draai de warme kraan alleen open als het echt moet. En bewaar je thee in een theepot, zodat die waterkoker ook geen overuren hoeft te draaien. En, ja je weet het inmiddels, ik houd van open deuren, komt ‘ie: draai de kraan ook weer dicht en laat hem niet onnodig lopen.

3. Koelkast

Zet je koelkast op een geschikte plek, dus niet bij een radiator of oven en zet de vriezer niet te koud. Iets ontdooien? Haal het de avond van te voren uit de vriezer en leg het in de koelkast, je koelkast zal je op z’n blote knietjes bedanken! Toe aan een nieuwe koelkast? Kies voor kwaliteit en met name energiezuinigheid. En laatste koelkasttip: bedenk van te voren wat je eruit wilt halen en doe het deurtje zo snel mogelijk weer dicht. (Werkt ook erg goed in de supermarkt trouwens).

4. Vaatwasser

Zelf heb ik geen vaatwasser en mag ik het lekker old school doen met de hand. Meestal geen probleem, want in mijn eentje heb ik niet te maken met bergen afwas. Heb je wel een vaatwasser? Draai hem dan alleen als hij echt vol zit, gebruik poeder en afbreekbare schoonmaakmiddelen. Ook kun je vaak kiezen voor een eco-programma.

5. Afval

De keuken is één van de grootste afvalkwekers van ’t huis. Probeer afval daarom zoveel mogelijk te minimaliseren en te scheiden. Je hebt tegenwoordig hele mooie afvalbakken waarmee scheiden stukken makkelijker wordt. En probeer al zo weinig mogelijk afval in huis te halen, door bijvoorbeeld plastic te vermijden.

Ohja en ga je nadat je de keukenprins(es) hebt uitgehangen aan de poets, kijk dan wat voor schoonmaakmiddel je gebruikt. Ik heb laatst een heel fijn, simpel en goedwerkend schoonmaakprutje gemaakt. Lees hier hoe je dat doet.

Geef een reactie

Schuiven naar boven