was, wassen, wasmachine, vriezer, duurzaam

Kleine wasjes, grote wasjes. Met of zonder wasmachine?

Stop ze in de wasmasjien, laat maar lekker draaien…. Of toch niet? Wassen hoort erbij. Bij de één een klein wasje, de ander werkt er bergen weg. Lekker draaien. Ieder heeft zo zijn eigen wasrituelen en speciale programma’s: heet, koud, vloeibaar of poeder. Ik ben de laatste tijd lekker aan het experimenteren en gebruik voor sommige wasjes niet eens mijn ‘wasmasjien’.

was, wassen, wasmachine, vriezer, duurzaam

Geen wasmachine?

Nee dat lees je goed! Of ik het dan met de hand doe? Nee joh, ben jij gek. Kleren zoals broeken, truien, shirtjes en topjes worden helemaal niet blij van die eindeloze wasbeurten. Vooral mijn broeken werden in een mum van tijd faal en de kwaliteit ging erg snel achteruit. Zonde en niet nodig. Ik probeerde ze al zo weinig mogelijk te wassen en meer uit te hangen, maar voor dat frisse en schone moesten ze toch zo nu en dan een rondje in de trommel. Naast het feit dat je kleding de wasmachine niet fantastisch vind, is wassen ook niet super goed voor onze planeet – lees we verbruiken veel water en stroom. Dat kan anders dacht ik. En dat is ook zo. Een tijdje terug hoorde ik van de vriezer, interessant dacht ik, maar deed er nog niets mee. Tot een paar weekjes terug. Toen hoorde ik de vriezer opeens weer voorbij komen. Hop, we gaan voor de bijl. Uitproberen maar. Het klinkt bijna te goed om waar te zijn.

was, wassen, wasmachine, vriezer, duurzaam

Wassen in de vriezer

De vriezer frist je kleren letterlijk op. Door de kou worden bacteriën gedood en is het dus weer schoon. Het is wel alleen handig om dit met kleding te doen dat geen vlekken bevat, tenzij je deze eerst behandelt. Verder is het super simpel. Je pakt je kleren die een opfrisbeurt kunnen gebruiken, verpak ze (anders krijg je vriezerlucht in je kleding) en stop ze 24 uur in de vriezer. Haal ze er daarna uit en hang je kleding nog eventjes uit. Bij voorkeur buiten, maar binnen kan ook prima. En klaar is je wasje. Ik heb het nu al een aantal keren gedaan en het voelt echt weer fris aan!

Ik ben benieuwd. Wat zijn jouw wasrituelen? Staat ‘ie elke dag aan of juist niet? En wat stop je d’r in?

Geef een reactie

Schuiven naar boven